За фестивала

DA Fest е международен фестивал, организиран от Националната художествена академия (НХА) в София, чиято цел е да срещне българската аудитория с разнообразни артистични тенденции и изследвания в полето на дигиталното видео, саунд арт, нет арт, мултимедийни пърформанси и инсталации, роботика и генеративни системи и други интердисциплинарни форми. 

Фестивалът има мисията да изгради благотворна културно-образователна среда в полето на дигиталните изкуства, създавайки платформа за диалог между артисти, студенти, изследователи, преподаватели и критици, работещи в тази сфера.

Програмата на фестивала включва изложба, пърформанси, прожекции, презентации и уъркшопи, които се случват в различни локации от централната сграда на НХА на ул. Шипка 1 в София. В рамките на фестивала творци от цял свят представят съвременни артистични тенденции, изследвания и технологии и демонстрират важни постижения в сферата на дигитални изкуства. 
 
Фестивалът стартира през 2009 г. с идеята да подкрепи магистърска програма „Дигитални изкуства” на НХА, както и да представи и популяризира сред широката публика важните постижения и новите тенденции на работа в тази сфера. 
 
Изграждайки платформа за диалог и сътрудничество между изкуство и образование, фестивалните куратори - Венелин Шурелов и Галина Димитрова-Димова канят творци и изследователи от местната и международната сцена, като същевременно дават възможност за артистичен дебют на студенти и други млади художници.
 
Събирането на известни имена с млади таланти дава специфичен формат на събитието и го превръща в център на младежкия живот в София. Срещата на младите хора с утвърдени артисти предоставя уникална възможност за контакт и придобиване на ценни знания и опит на младежите.
 
В досегашните пет издания на фестивала взеха участие над 100 утвърдени творци и изследователи от цял свят, сред които: Cod.Act, Марк Конилио, Ханс Тамен, Брайън Неп, UBERMORGEN, post theater, Дерек Холзер, Дон Фореста, Пол Гранйон,  hexler (Р.Й. Фишер), Рейнълд Рейнълдс, Арно Фабре, Анди Грейдън, Андреа Пачиото, Паоло Чирио, Ян Клуг, Cleaning Women, Петер Уилям Холдън, Пьотр Вижиковски, Вибеке Соренсен, Бернд Опл, Кристиан Делеклюз, Гийом Бешолие, Ника Облак и Примоз Новак, Геум-Хюнг Джеонг, Жени Аргириу и много други. За повечето от тези международно признати артисти това беше първа изява в България, а срещата с българската публика беше феноменална и остави незбравими спомени. Български творци, работещи в сферата на дигиталните изкуства също вземат участие във фестивала и имат възможността да  обменят идеи и опит с чуждестранните си колеги. Важни участници в събитието са студенти на Художествената академия и други млади творци с интерес към дигиталните изкуства, които участват в уъркшопите и представят свои проекти в програмата на фестивала.

Повече информация и видео документация за миналите издания на фестивала може да видите в Архив.

Шестото издание на фестивала ще се проведе от 19 до 23 септември 2017 г. в различни локации от централните сгради на Художествената академия на ул. Шипка 1 и ще представи отново съвременни артистични изследвания, технологии и практики в дигиталните изкуства в богата петдневна програма, включваща изложба, пърформанси, филмови прожекции, презентации и уъркшопи. 

Сред участниците в DA Fest 2017 са: Peter Bosch & Simone Simons (Холандия/Испания), Peter Sarkisian (САЩ), posttheater (Германия/Япония), UBERMORGEN (САЩ/Австрия/Холандия), Eva § Franco Mattes (Италия/САЩ), !Mediengruppe Bitnik (Швейцария/Великобритания), Jeroen van Loon (Холандия), Антони Райжеков (България/Австрия) и други.

Екип на DA Fest 2017 
 
Куратори: Венелин Шурелов и Галина Димитрова-Димова
Организация: Галина Димитрова-Димова 
Техническа организация: Венелин Шурелов 
Координатор участници: Зорница Маркова
Координатор събития: Илияна Кънчева
Уеб сайт и онлайн комуникация: Петя Чалъкова
PR и медии: Диди Спасова / НХА
Счетоводство и финанси: Димитринка Рафаилова / НХА
Превод: Васил Йовчев 
Технически сътрудник: Борислав Тонев 
Уеб програмиране, видео документация и излъчване на живо: ESOF / Streamer.BG
 
Екипът на фестивала изказва своите благодарности към всички доброволци, които помагат при подготовката и реализацията на фестивала.